t

Zdravje zob, obzobnih tkiv in sluznice ustne votline pomembno vpliva na človekovo splošno počutje, zato je skrb za vzdrževanje ustnega zdravja nujno potrebna.

Osnovna higienska faza

Če se naročite na osnovno higiensko fazo, ki vključuje tudi zapis parodontalnega stanja, si morate vzeti 45 minut časa.

 • Pregled zob, obzobnih tkiv
 • Po dopolnjenem 30. letu starosti svetujem tudi zapis parodontalnega stanja, ki nam natančno pove, v kakšnem stanju so naše dlesni
 • Sledi odstranitev z ultrazvočnimi napravami mehkih in trdih zobnih oblog, zabarvanj od kave, pravih čajev in cigaretnega dima
 • Poliranje zobnih in medzobnih površin
 • Pravilen pouk o uporabi vseh dentalnih pripomočkov za optimalno higieno

Vzdrževalna higienska faza

Vzdrževalne faze vključujejo odstranjevanje novo nastalih trdih in mehkih oblog ter poliranja obzobnih površin. Izvajajo se od 3 pa do 12 mesecev, odvisno od stanja vaših obzobnih tkiv.

Čas, ki ga boste porabili v moji prisotnosti, je 30 minut.

Ortodontija in ustna higiena

Med samo ortodontsko terapijo je zelo pomembno, da je ustna votlina brezhibna. Redni obiski ustnega higienika so ključnega pomena, da preprečijo morebitne težave, ki lahko nastanejo med samo ortodontsko obravnavo. Ustni higienik vas bo poučil o pravilni uporabi vseh pripomočkov za izvajanje optimalne ustne higiene, ki je zaradi nošenja fiksnega zobnega aparata otežena.

Implantat, prevleke, mostički in ustna
higiena

Zavedati se moramo, da je nega okrog protetičnih izdelkov bolj zahtevna in ravno na teh mestih se vaša dlesen bolj pogosto vnema. Vnetje velikokrat ne izzove bolečine, zato po navadi ne storimo kaj dosti, da bi vnetje pozdravili. Ko pacient opazi, da je v ustni votlini nekaj hudo narobe, je velikokrat prepozno. Fiksno protetični izdelki, sem spadajo mostički in prevleke, čistimo s posebnimi pripomočki, ki so za to namenjeni.

Zobne vsadke je potrebno prav tako vsakodnevno čistiti. Za čiščenje implantatov uporabimo posebne nitke ali medzobne ščetke, odvisno koliko prostora je med prevleko in dlesnijo. Koliko časa se bo implantat obdržal v vaših ustih je odvisno od vaše optimalne higiene. Nujni so redni kontrolni obiski zobozdravnika in ustnega higienika.

 

Pripomočki za optimalno ustno higieno

 1. Navadna zobna ščetka

  Zobna ščetka je glavni pripomoček pri mehanskem odstranjevanju zobnih oblog. Za temeljito odstranjevanje zobnih oblog mora imeti zobna ščetka določene lastnosti. Pomembna je velikost njene glave, ročaj naj ima ustrezen oprijem. Ščetka, ki je mehke oziroma srednje trdote, postavimo pod kotom 45 stopinj na dlesen in z nežnim pritiskom izvajamo krožne gibe. Vsak zob čistimo 10 sekund. Bodimo sistematični in dosledni pri čiščenju zobnih ploskev. Čas čiščenja je 2 minuti na zgornji in 2 minuti na spodnji čeljusti.

 2. Električna zobna ščetka

  Današnje električne ščetke so tehnično zelo izpopolnjene. Posamezniku velikokrat olajšajo delo in ga hkrati motivirajo pri izvajanju ustne higiene. Električna ščetka odstrani plak v krajšem času kot navadna. Se pa električne ščetke med seboj razlikujejo, zato je najti pravo električno ščetko pravi izziv. Razlikujejo se po samem delovanju, hitrosti in premikanju glav. Vse električne ščetke so ob nepravi uporabi agresivne za vaše dlesni in zobe, zato z njimi nežno rokujemo. Priporočljiva je uporaba zobnih past v gelu, ker so manj abrazivne, in tako preprečimo poškodbo dlesni in obrabo sklenine. Svetujem vam, da se pred nakupom električne ščetke posvetujete z vašim zobozdravnikom ali ustnim higienikom.

 3. Zobna nitka

  Za čiščenje medzobnih prostorov je zobna nitka prava oziroma nujna izbira. Nitka se praviloma uporablja v sprednjem sektorju, torej od 3 do 3 v zgornji in spodnji čeljusti. Se pa nitke razlikujejo po sestavi. Poznamo voščene nitke, ki brez upora zdrsijo v medzobni prostor, in so po večini aromatizirane. Okus mete ali cimeta povzroči bolj osvežujočo izkušnjo. Nitke, ki niso voščene, so po navadi tanjše, vendar ne zdrsijo tako enostavno v medzobni prostor, še posebej če so vaši medzobni prostori zelo tesno skupaj.

 4. Medzobne ščetke

  So namenjene za čiščenje medzobnih prostorov. Uporablja se jih v zadnjem sektorju vaših zob, in sicer od 4 nazaj v zgornji in spodnji čeljusti. Medzobne ščetke so narejene tako, da zapolnijo medzobni prostor in mehansko odstranijo plak. Velikosti samih ščetk so različne, ker so tudi medzobni prostori različnih širin. Za pacienta je bolj enostavno in varno, da velikost ščetk določi zobozdravnik ali ustni higienik. Medzobne ščetke so prav tako primerne za čiščenje izpostavljenih koreninskih razcepišč.

 5. Čopasta ščetka

  Poleg klasične zobne ščetke je dobrodošla uporaba tudi čopaste ščetke. Ta ščetka je namenjena čiščenju ene zobne ploskve, je manjša in lažje dostopa do skritih kotičkov v vaši ustni votlini. Čopasto ščetko priporočamo takrat, ko ste deležni ortodontske obravnave predvsem pri fiksnih zobnih aparatih. Čopasta ščetka je prav tako dobrodošla pri nekaterih anatomskih posebnostih vaših zob, npr. kadar so zobje tesno drug ob drugem ali da se celo prekrivajo med seboj.

 6. Strgala za jezik

  Strgala so namenjena za čiščenju jezika. Na jeziku se namreč razvijajo anaerobne bakterije, ki proizvajajo žveplo in posledično povzročajo neprijeten dah. S strgalom enkrat dnevno počistimo površino jezika od zadaj naprej. S čiščenjem zmanjšamo rezervoar mikroorganizmov, ki vplivajo na nastanek plaka. Jezik počistimo z vsaj šestimi potegi.

 7. Ustne prhe

  Ustna prha oziroma vodna prha za čiščenje zob in medzobnih prostorov je lahko odličen pripomoček. Prhanje vedno izvajamo pravokotno na zob in dlesen. Ustna prha ni nadomestilo medzobnih ščetk. Stroka uporabo ustne prhe odsvetuje, kadar je prisotna parodontalna bolezen., kajti ob nepravilni uporabi lahko delčke hrane nehote porinemo v parodontalni žep, s tem pa povzročimo več škode kot koristi. Pred nakupom se vedno prej posvetujete z vašim zobozdravnikom ali ustnim higienikom.