Promocija zdravja na delovnem mestu

Zdrava prehrana, redna telesna dejavnost in skrb za duševno zdravje so ključni dejavniki varovanja in krepitve zdravja. Prispevajo k boljšemu zdravju, večji kakovosti življenja in vzdržnosti zdravstvenih sistemov. Med odraščanjem zagotavljajo optimalno rast in razvoj, izboljšujejo počutje in delovno storilnost pri odraslih, dolgoročno pa krepijo zdravje, povečujejo kakovost življenja in prispevajo k aktivnemu in zdravemu staranju.

Kako k boljšemu zdravju pripomore
delodajalec

Skrb za zdravje in dobro počutje zaposlenih je ključna za uspešno poslovanje vašega podjetja. Preventiva je vedno boljša kot kurativa. Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) v 6. členu določa, da mora delodajalec načrtovati in izvajati promocijo zdravja na delovnem mestu, v 24. členu, da mora delodajalec sprejeti ukrepe za preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje primerov nasilja, trpinčenja, nadlegovanja in drugih oblik psihosocialnega tveganja. V 32. členu, pa mora delodajalec zagotoviti potrebna sredstva za promocijo zdravja in način spremljanja.

Fluoriranje

Fluor je mineral, ki preprečuje nastajanje zobne gnilobe in hkrati zmanjšuje preobčutljivost zob. Fluor vnašamo v telo z vodo in hrano. V Sloveniji pitna voda vsebuje nizke koncentracije fluorida, in sicer od 0,03 do 0,05 mg/l. Fluor izboljša kakovost mineralizacije sklenine in preprečuje biokemične procese bakterij v zobnem plaku, ki povzročajo demineralizacijo sklenine. Fluoriranje priporočam po opravljeni higienski fazi, saj je po čiščenju površina zob optimalno čista, in tako dosežemo maksimalni učinek z enim samim nanosom.

 

Pri otrocih se priporoča fluoriranje na 6 mesecev, še posebej priporočljivo je fluoriranje zob med izraščanjem, saj je takrat tveganje za nastanek zobne gnilobe večji.

Preventiva otrok in mladostnikov

V fazi razvoja ima otrok v ustni votlini mešano zobovje, kar pomeni, da ima poleg mlečnih zob tudi stalne. Do 5 leta starosti so v ustni votlini samo mlečni zobki. Pri 6 letih pa izraste stalni zob šestica. Med 6 in 9 letom izrastejo stalni sekalci, med 10 in 13 letom pa si sledijo štirica, petica, podočniki in sedmice. V času polnoletnosti izrastejo tudi osmice oziroma modrostni zobje. Vsi smo izpostavljeni zobni gnilobi, otroci pa še toliko bolj, saj je njihova sklenina zelo ranljiva in bakterije hitro povzročijo veliko škode na zobeh. Povečan vnos sladkorja in slabe higienske navade otrok in mladostnikov lahko povzročijo propad zob in posledično veliko nepotrebnih bolečin. Zato je pomembno, da starši začnemo z izvajanjem ustne higiene že takrat, ko opazimo prvi zobek v ustni votlini. Velikokrat smo starši postavljeni pred velike izzive, saj malčki niso vedno razpoloženi, ko nastopi čas ustne higiene. Bodite kreativni in potrpežljivi, ker se bo vaš trud zelo obrestoval.

 

V moji ordinaciji imajo otroci mojih pacientov do dopolnjenega 12. leta starosti storitve preventive brezplačne.

Bruksistične opornice

Bruksizem ali škripanje z zobmi je razvada, pri kateri nezavestno stiskamo zobe. Po navadi stiskamo zobe ponoči, med spanjem, ko se tega niti ne zavedamo, pogosto nas na to opozori partner,  ker mu kratimo spanec. Lahko stiskamo tudi podnevi, vendar so sile zob ob stiskanju vseeno manjše. Da bi preprečili obrabo zobnih površin in da bi partner nemoteno spal, je rešitev bruksistična opornica. Opornica razbremeni zobe, nekoliko amortizira grizne sile in ublaži stiskanje.