Meritve obzobnih žepov

Ugotavljanje stopnje parodontalne bolezni

Ugotavljanje stopnje parodontalne bolezni temelji na merjenju obzobnih žepov. Če so obzobna tkiva zdrava, je globina sondiranja od 1 pa do 3 mm. Globina obzobnih žepov se meri z električno ali navadno sondo, ki ima mm skalo. Globino žepov izmerimo na šestih točkah in podatke vpisujemo v poseben program, ki ugotavlja prisotnost parodontalne bolezni. Ko pridobimo podatke o izmerjenih globinah parodontalnih žepov in podatke, na koliko mestih dlesni ob sondiranju zakrvavijo, nam program izmeri stopnjo ogroženosti pacienta. Na podlagi rezultatov se določi potek in način zdravljenja vaših dlesni.

Vzroki za nastanek parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen ali vnetje obzobnih tkiv je najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odrasli populaciji. Zaradi slabe ozaveščenosti ljudi je bolezen zelo razširjena. Vzrokov za nastanek te zahrbtne bolezni je več. V veliki meri je to slaba ustna higiena, nenatančno izdelane zalivke, slabi protetični izdelki in nenazadnje tudi genska predispozicija. Kajenje, stresno življenje, razne sistemske bolezni (sladkorna in žilno srčne bolezni) in nenazadnje tudi nosečnost pa lahko stanje samo še poslabšujejo. Parodontalni bolezni pravimo tudi Tihi ubijalec, saj se razvija vrsto let, preden posameznik opazi, da se z njegovimi zobmi nekaj nenavadnega dogaja.

 

Krvavitev dlesni je prvi znak, ki sporoča, da so vaše dlesni vnete. Če vzroka sami ne odpravite z optimalno higieno, ki vključuje poleg zobne ščetke še zobno nitko in medzobne ščetke, potem je skrajni čas, da obiščete vašega zobozdravnika ali ustnega higienika. V kolikor zanemarjate znake, ki v prvi fazi ne povzročajo bolečine, se lahko razvije iz vnetja, ki mu strokovno pravimo gingivitis v fazo parodontitisa, ki pa pospešeno pripomore k razvoju parodontalne bolezni.

Potek zdravljenja parodontalne bolezni

Zdravljenje se prične z odstranjevanjem trdih in mehkih zobnih oblog nad nivojem in pod nivojem dlesni. Sledi luščenje in glajenje zobnih korenin ter dezinfekcija celotne ustne votline s pomočjo antiseptika. Pri zdravljenju parodontalnih terapij so nam v veliko pomoč tudi različni laserji, ki dezinficirajo parodontalno rano in pripomorejo k boljšemu rezultatu.

 

Začetek zdravljenja se izvede v večjih zaporednih intervalih, odvisno od prizadetosti dlesni. Parodontalne bolezni se ne da pozdraviti, lahko se jo pa na neki točki zaustavi in uspešno nadzoruje, da ne napreduje do te mere, da bi zobje izpadli.

 

V primeru, da so obzobna tkiva preveč prizadeta in je prisotna majavost zob, se poleg luščenja in glajenja, dezinfekcije in uporabe laserskih pripomočkov pacienta napoti tudi na kirurško obravnavo k specialistu parodontologu.

 

Po končani fazi parodontalnega zdravljenja se zopet srečamo čez 3 mesece in ponovno zmerimo globino obzobnih tkiv. V večini primerov se stanje izboljša za 2 do 3 mm. Izvede se tudi vzdrževalna higienska faza. Pomembno je, da se izvaja profesionalno čiščenje na vsake 3 do 6 mesece, oziroma je to odvisno od samega stanja vaših obzobnih tkiv.

Lasersko zdravljenje parodontalne bolezni

Laser se v zobozdravstvu uporablja vse bolj pogosto, saj je prisoten v skorajda vseh panogah zobozdravstva. V primerjavi s klasičnimi metodami zdravljenja je laserska terapija za pacienta prijetnejša, manj invazivna (manj krvavitev) in manj boleča (manjša potreba po analgetikih), zdravljenje je krajše, okrevanje pacienta pa hitrejše. Vse bolj pogosto je tudi zdravljenje parodontalne bolezni z lasersko tehnologijo. S pomočjo dveh laserskih žarkov Er:YAG in Nd:YAG se ustvarjajo optimalni pogoje za boljšo regeneracijo obzobnih tkiv, saj laser za seboj pušča sterilno površino. Zaradi tega skrajšamo tudi čas celjenja. Prednost laserja pri zdravljenju parodontnih bolezni je v tem, da laserska svetloba natančno cilja samo vneti del tkiva na način, da se s posebnimi nastavki pride v parodontalni žepek, se odstrani prizadeto tkivo ter skriti zobni kamen pod robom dlesni, eliminirajo se bakterije in njihovi produkti, ki povzročajo vnetje.

Slab zadah

Vzroki za slab zadah so različni, pa vendar je v 90% vzrok vaša ustna votlina. Najpogosteje gre za posledico prekomernega razmnoževanja bakterij v ustni votlini. Bakterije se prehranjujejo z beljakovinami in pri razgradnji le teh se sproščajo žvepleni hlapi, ki povzročijo slab dah.  Velikokrat se pacienti poslužujejo ustnih vod v prepričanju, da bo slab dah izzvenel. Ustne vode ne odpravijo vzroka, ampak ga za nekaj trenutkov uspešno preprečijo. Zavedati se morate, da je vzrok pomembno odpraviti na dolgi rok, zato priporočam obisk ustnega higienika.